مقدمه
یکی از مهمترین وظایف مدیران سازمانها و شرکتهای مختلف، آنالیز عملکرد درونی سازمان و چگونگی و چرایی اتفاقاتی است که در حال رخ دادن است. امروزه ابزارهای بسیار زیادی برای رسیدن به چنین اهدافی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به ابزارهای هوش تجاری اشاره کرد. شما ازاینپس میتوانید به کمک کاربردهای هوش تجاری بر روی تمامی عملکردهای درونی نظارت کرده و تمامی اتفاقات را زیر نظر داشته باشید.
هوش تجاری چیست؟
یکی از مهمترین و پرکاربردترین انواع هوشهایی که در محیطهای سازمانی و تجاری مورداستفاده واقع میشود، هوش تجاری یا business intelligence است. هوش تجاری به معنای مجموعه فرایندها، ابزار و فناوری است که میتواند دادههای خام را به اطلاعات ارزشمند و این اطلاعات را به دانشی بدل کند که برای آنالیز و تجزیه و تجلیل شرایط مختلف سازمانها، کاربردی باشد.
به بیان دیگر ابزارهای هوش تجاری با ارائه اطلاعات و گزارشهای خود به روشهای مختلف میتوانند به مدیران در تصمیمگیری هرچه بهتر و اتخاذ استراتژیهای آینده شرکتها، کمک کند. درصورتیکه بتوان از کاربردهای هوش تجاری بهخوبی استفاده کرد، شرایطی مهیا میشود تا کسبوکارها به بهترین نتایج دست پیدا کنند. ازاینرو آشنایی و شناخت این کاربردها دارای اهمیت بالایی است.
هوش تجاری میتواند به موفقیت کسبوکارها کمک فراوانی کند
کاربردهای هوش تجاری
بهرهگیری از کاربردهای مختلف هوش تجاری برای بهبود عملکرد شرکتها، مفهوم تازه و جدیدی نیست. در واقع عبارت هوش تجاری به دهه 1800 میلادی برمیگردد، زمانی که این اصطلاح برای اولینبار در کتابی برای توصیف روشی که یک سرمایهدار توسط رقبایی که از دانش بازار برای پیشی گرفتن از سایر همتایان خود استفاده میکردند، به کار گرفته شد.
اما امروزه ما به تعریفی جامعتر و دقیقتر از کاربردهای مختلف هوش تجاری دست پیدا کردهایم. این کاربردها به مدیران جهت جمعآوری، ادغام، تجزیهوتحلیل هر چهبهتر اطلاعات برای اتخاذ تصمیمات مهم، کمک میکند. از مهمترین کاربردهای هوش تجاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
هوش فروش
از مهمترین کاربردهای کلیدی هوش تجاری میتوان به هوش فروش کسبوکار و نحوه ارتباط با مشتری اشاره کرد. مذاکره با مشتریان یک مهارت بسیار حیاتی بوده که در بخش فروش هر سازمان باید تقویت کرد. در پارهای از مواقع متقاعدکردن مشتریان بالقوه برای خرید محصول یا خدمات ممکن است سختتر از آن چیزی باشد که فکرش را میکنید. اما درصورتیکه از کاربردهای تجزیهوتحلیل کسبوکار بهصورت هوشمند استفاده کنید، این فرایند برای شما بسیار روانتر و قابلپیشبینیتر خواهد بود.
قابلیت مصورسازی از مهمترین کاربردهای هوش تجاری است
-
مصورسازی
نرمافزارهای هوش تجاری از طیف وسیعی از ابزارهای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده کردهاند که برای مدیریت دادههای مربوط به عملیات تجاری خاص، مصورسازی شدهاند. این دادهها در قالبهای مختلفی ارائه شده و به سازمانها این اجازه را میدهند تا بر روی موارد مهمی مانند فروش، بهرهوری و … نظارت داشته باشند. برخی از پلتفرمهای هوش تجاری تواناییهای گزارشدهی سفارشی داشته و شما میتوانید بر اساس پارامترهای خودتان، آنها را گزینش کنید.
سیستمهای هوش تجاری با ارائه دادهها بهصورت بصری و فرمتهای قابلدرک برای همه افراد سازمان، این امکان را ایجاد میکنند تا بینش و دیدی وسیع از دادهها به دست بیاورید. شما میتوانید بهسادگی دادههای خام خودتان را تجزیهوتحلیل کرده و آنها را به سهامداران، تیمهای مختلف شرکت خود و بخشهای دیگر ارائه کنید.
-
ارائه گزارش
یکی دیگر از کاربرهای هوش تجاری، ارائه گزارش به شیوهها و متدهای مختلف است. همانطور که عنوان کردیم، ابزارهای هوش تجاری مجموعهای از دادههای بدون ساختار و خام را دریافت کرده، آنها را مطالعه میکنند و علاوه بر سازماندهی و استفاده از آنها، میتوانند گزارشهای مختلفی را به کاربران ارائه دهند. این گزارشهای میتوانند شامل هزینهها، خریدوفروش، خدمات مشتریان، عملکرد کارمندان و سایر فرایندها باشند.
-
مدیریت عملکرد
به کمک برنامههای مختلف هوش تجاری، سازمانها این قابلیت را دارند تا پیشرفت اهداف خودشان را در بازههای زمانی تعریف شده و یا قابل تنظیم، بهصورت کامل نظارت کنند. این اهداف میتوانند طیف وسیعی از فرایندها مانند زمان تکمیل پروژه، اهداف مختلف فروش و … باشد. شما میتوانید بهسادگی این اهداف را از نزدیک ردیابی کرده و متوجه شوید چه مشکلاتی بر سر راه آنها وجود دارد.
هوش تجاری در مشاغل بسیار زیادی کاربرد پیدا میکند
کاربردهای هوش تجاری در مشاغل مختلف
همانطور که مشاهده کردید، پیادهسازی هوش تجاری به سازمانهای مختلف کمک میکند تا بهصورت مؤثر به اهداف خودشان دست پیدا کنند. البته که کاربردهای آن به بخشهای کوچکی محدود نشده و کاربردی گسترده داد. ازاینرو قصد داریم تا در ادامه به چند مورد از کاربردهای هوش تجاری در مشاغل مختلف اشاره کنیم:
-
خردهفروشیها
از هوش تجاری میتوان برای پیشبینی تقاضا و تحلیل نوسانات آن در طول زمان استفاده کرد. به کمک این روش میتوان تعداد محصولات را بهاندازه برآوردن نیازهای مشتریان بهینه کرد و همچنین به شرکتها کمک میکند تا رفتار مصرفکنندگان خودشان را برای هدایت بهتر کمپینهای بازاریابی، درک کنند.
-
بانکداری
هوش تجاری به بانکها و مؤسسههای مالی در شناسایی هرچه بهتر مشتریان کمک فراوانی میکند. بدین صورت بانکها میتوانند استراتژیهای بازاریابی خودشان را مشخص کنند، معیارهای عملکردی خودشان را تعیین کرده و حجم زیادی از دادهها را بهسادگی مدیریت کنند.
-
خطوط هوایی
به کمک هوش تجاری میتوان تمامی موانع موجود بر سر راه سیستم مدیریت بلیت را برطرف کرد. همچنین هوش تجاری میتواند برای تجزیهوتحلیل الگو رفتاری مصرفکنندگان و پیشبینی الگوهای رفتاری آنها در آینده بهمنظور افزایش کارایی عملکرد، با بهبود مدیریت پرواز و فروش بیشتر کمک فراوانی کند.
مشاغل میتوانند به کمک هوش تجاری اطلاعات خودشان را تجزیهوتحلیل کنند
-
هتلداری
شرکتهای هتلداری نیز از کاربردهای هوش تجاری بینصیب نخواهند ماند. آنها ازاینپس میتوانند بهسرعت تمامی موقعیتهای مشکلساز را شناسایی کرده و به شکلی کارآمد و بهموقع آنها را برطرف کنند. همچنین با آگاه کردن آنها از موقعیتها و فرصتهای تازه در بازار، فرصت پیشی گرفتن از رقبای خودشان را پیدا میکنند.
-
بخشهای خدماتی
هوش تجاری به مدیریت هرچه بهتر افراد کمک فراوانی خواهد کرد. این کاربرد بهخصوص در شرکتهای خدماتی که کارکنان جزء اصلیترین بخش موفقیت آنها به شمار میروند، بسیار حائز اهمیت است. هوش تجاری همچنین به مدیریت عملکرد کسبوکار، مدیریت حجم عظیمی از دادهها، آموزش کارکنان و مدیریت دانش کمک میکند.
نتیجهگیری
استفاده از هوش تجاری یکی از اصلیترین کلیدهای موفقیت کسبوکارهای مختلف در شرایط کنونی بازار است. هوش تجاری دارای کاربردهای بسیار زیادی بوده که به کمک آنها میتوان بهسادگی از مسیر پیش رو اطلاعات جامعی به دست آورد و بدین صورت تصمیمات و استراتژی های مهم شرکت را مشخص کرد. از مهمترین کاربردهای هوش تجاری میتوان به ارائه گزارش، مدیریت عملکرد، مصورسازی و … اشاره کرد.