مقدمه
بیگمان یکی از مهمترین وظایفی که مدیر پایگاههای داده بر عهده دارند، گرفتن نسخه پشتیبان و بازیابی داده و بررسی سازگاری آنها است. هر چه تعداد اطلاعات موجود در پایگاهدادهها افزایش پیدا کند، زمان پشتیبانگیری و بازیابی نیز افزایش پیدا کرده و چالشهای جدید با خود به همراه میآورد. همین نکته ساده میتواند بهخوبی اهمیت Backup Restore در SQL را نشان دهد.ما در این مقاله قصد داریم تا مروری بر Backup Restore در SQL داشته باشیم و با انواع روشهای بازیابی دیتا در SQL آشنا شویم.
مروری بر Backup Restore در SQL
پشتیبانگیری را میتوان یکی از آشناترین و شناختهشدهترین فرایندها در SQL معرفی کرد که میتواند مزایای بسیار زیادی با خود به همراه داشته باشد. کلمه Backup یا پشتیبانگیری به معنای کپیکردن و بایگانی کردن دادهها اشاره دارد تا در صورت ازدسترفتن آنها، بتوان بهسادگی آنها را بازگردانی یا Restore کرد. از این¬رو Backup Restore به معنای بازگردانی دادههای پشتیبانگیری شده خواهد بود.
بهصورت کلی، شرکتها و سازمانهای بزرگی هستند که دادهها و اطلاعات بسیار حیاتی و مهمی دارند که ازدستدادن آنها میتواند ضررهای بسیار سنگین مالی و یا اعتباری به آنها بزند. از اینرو پشتیبانگیری و بازیابی چنین دادههایی جز اصلیترین وظایف متخصصین پایگاهداده خواهد بود. یک نسخه پشتیبان از پایگاهداده در واقع یک نسخه کپی شده از دادهها و اطلاعاتی است که در این پایگاه وجود دارد و در صورت نیاز میتوان آنها را بازیابی کرد.
از اینرو مروری بر Backup Restore در SQL و انجام تستهای مرتبط با آن، جهت اطمینان از صحت فرایند، امری ضروری و واجبالاجرا خواهد بود. یک نسخه پشتیبان میتواند این اطمینان را به شما بدهد که در صورت بروز هرگونه اتفاقی، دادههای شما در امنیت کامل به سر خواهند برد و در هر زمان که بخواهید، میتوانید مجدداً از آنها استفاده کنید.
Backup Restore در SQL نقش حیاتی در امنیت اطلاعات ایفا میکند
چرا Backup Restore در SQL مهم است؟
شاید شما هم تا بدین جا متوجه شده باشید که چرا مروری بر Backup Restore در SQL تا این اندازه اهمیت دارد. شاید برای کسبوکارهای کوچکتر و یا اطلاعات کمارزشتر، انجام پشتیبانگیری و بازیابی امری بدون نیاز باشد، اما زمانی که بحث بر سر اطلاعات حیاتی و مهم به میان میآید، اهمیت بکآپگیری و ریکاوری اطلاعات، خودش را نشان خواهد داد. پشتیبانگیری از پایگاهداده برای محافظت از چنین اطلاعات حیاتی و مهم در برابر انواع بلایای مختلف است.
شما نمیتوانید اتفاقات مختلف را پیشبینی کرده و یا از بروز آنها جلوگیری کنید. اما میتوانید با بکآپگیری و ریکاوری اطلاعات خود، مطمئن شوید که همه چیز برای راهاندازی و اجرای مجدد، دراسرعوقت در اختیار شما قرار خواهد کرد همچنین پشتیبانگیری از پایگاههای داده در مواقعی میتواند باعث پیروی از قوانین تجاری و دولتی شود. برای مثال در کشور آمریکا، قوانینی وجود دارد که طبق آن تمام مکاتبات انجام شده در صنایع مختلف، باید حداقل به مدت ۷ سال ذخیرهسازی شوند.
از مهمترین خطراتی که دادههای شرکتها و سازمانهای مختلف را تهدید میکند و بحث مروری بر backup restore در SQL را تا بدین اندازه ضروری کرده است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حضور مجرمین سایبری
- خرابی سختافزارها، نرمافزارها و یا سیستمعاملها
- بروز خطاهای انسانی بهصورت ناخواسته
- بلایای طبیعی مانند آتشسوزی، سیل، زلزله و…
- تغییرات غیرمجاز
روشهای بازیابی در SQL با یکدیگر متفاوت هستند
مروری بر روشهای ریکاوری در SQL
در این قسمت از مقاله مروری بر Backup Restore در SQL، قصد داریم تا شما را با انواع روشهای ریکاوری و یا بازگردانی در SQL آشنا کنیم. به بیان ساده باید عنوان کرد که نوع روشهای مختلف ریکاوری در SQL برای نگهداری گزارش تراکنشها یا Transaction Log انتخاب میشوند و بر روی نحوه ذخیرهسازی این تراکنشها، بازگردانی آنها، نحوه دسترسی به آنها و… نظارت خواهند داشت.
بهصورت کلی سه روش برای بازیابی اطلاعات در SQL Server وجود دارد. این سه روش عبارتاند از:
- روش بازیابی Simple
- روش بازیابی Full
- روش بازیابی Bulk-Logged
ما در ادامه مقاله مروری بر Backup Restore در SQL بهصورت مختصر به هرکدام از این روشها که صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با روش بازیابی Simple
این روش را میتوان سادهترین روش برای بازیابی اطلاعات در SQL به شمار آورد که هدف آن تنها این نکته است که حداقل اطلاعات ممکن را در گزارش تراکنشهای خود، ذخیره کند. به کمک این روش تنها میتوان اطلاعاتی را از دیتابیس بازگردانی کرد که به روشهای دیگر مانند Full و یا Differential پشتیبانگیری شده باشند. همچنین باید اشاره کرد که با بهکارگیری روش بازیابی Simple نمیتوان بازیابی اطلاعات را به یک نقطه زمانی بهخصوص برگرداند.
البته این روش میتواند گزینهای مناسب برای دیتابیسهایی که برای آزمایش و یا توسعه مورداستفاده قرار میگیرند، باشد. همچنین هزینهای را بر روی دست شرکتها و سازمانها نمیگذارد و باید از آن در زمانی استفاده کرده که ازدستدادن فایلهای پشتیبانی، ضرری برای شما نداشته باشد.
آشنایی با روش بازیابی Full
دومین روشی که در مقاله مروری بر Backup Restore در SQL قصد داریم به آن اشاره کنیم، روش بازیابی Full و یا کامل است. در این روش بازیابی، تمام تراکنشها بهصورت کامل در گزارش تراکنش یا Transaction Log ذخیره میشوند. این روش بازیابی اطلاعات در SQL مزایای بسیار زیادی با خود به همراه دارد که از مهمترین آنها میتوان به امکان پشتیبانگیری دادههای اطلاعاتی مهم و حیاتی، انعطافپذیری بالا در زمان بروز مشکل برای دیتابیس، تسهیل در دسترسی و بازیابی دادهها و… اشاره کرد.
شما میتوانید بهسادگی در زمان بازیابی دادههای خود، آنها را به همان تاریخ و زمانی که مدنظر دارید، بازیابی کرده و مطمئن باشید که از تمام روشهای پشتیبانگیری، پشتیبانی خواهد شد. البته این روش مستلزم پرداخت هزینههای مختلف برای شما خواهد بود.
هرکدام از روشهای بازیابی در SQL دارای مزایای خاص خودشان هستند
آشنایی با روش بازیابی Bulk-Logged
این روش بازیابی شباهت بسیار زیادی به روش بازیابی Full داشته اما به شما این امکان را میدهد تا در عملیاتهای گسترده، تغییرات دلخواه خودتان را انجام دهید. از مهمترین مزایای این روش میتوان به کاهش زمان پردازش، افزایش سرعت بازیابی، نیاز به فضای ذخیرهسازی کمتر و… اشاره کرد. البته شما در این روش نمیتوانید بازیابی خود را به زمان و تاریخی که مدنظر دارید، بازگردانید.
نتیجهگیری
انجام فرایند پشتیبانگیری و بازیابی اطلاعات در پایگاههای داده، یکی از مهمترین وظایف متخصص دیتابیس است. انجام این فرایند به شما این اطمینان را میدهد که در صورت بروز هرگونه مشکل، اطلاعات شما در صحت کامل قرار خواهد گرفت. ما در مقاله مروری بر backup restore در SQL به اهمیت بازیابی دادههای پشتیان گیری شده اشاره کردیم و سه مدل مهم بازیابی دادهها در SQL را بهصورت مختصر به شما معرفی کردیم.