مقدمه
امروزه دادهها و اطلاعات میتواند نقش بسیار مهمی در موفقیت کسبوکارهای مختلف داشته باشند. اما تنها آن دسته از شرکتهایی میتوانند به این موفقیت دست پیدا کنند که توانایی تحلیل و آنالیز این دادهها را داشته باشند. هوش تجاری در کسبوکار میتواند دادههای موردنیاز شرکتها برای اتخاذ تصمیمات مهم آینده و مشخصکردن استراتژیهای شرکت و سازمانها را در اختیار آنها قرار دهد. ما در این مقاله قصد داریم تا بهصورت کامل در خصوص کاربرد هوش تجاری در کسبوکار و تأثیر آن صحبت کنیم.
هوش تجاری یا BI چیست؟
هوش تجاری یا BI (Business Intelligence) به معنای مجموعه از فرایندها، معماریها و فناوریهایی است که دادههای خام را به یک سری اطلاعات معنیدار تبدیل میکند. همچنین در نهایت منجر به سودآوری هر چهبهتر فعالیتهای تجاری شرکتها و سازمانها شود. به بیان دیگر هوش تجاری میتواند به کمک دادهها و یک سری از نرمافزارهایی دادهها را به اطلاعات و دانش عملی بدل کند.
هوش تجاری تأثیر مستقیمی بر روی تصمیمات تجاری، استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی سازمانها دارد. شرکتها میتوانند به کمک هوش تجاری تصمیمات خودشان را بهجای مفروضات و احساسات درونی، با استفاده از واقعیتهایی که مبتنی بر دادههای تاریخی هستند، بگیرند. به کمک هوش تجاری میتواند دادههای گذشته و حال را تجزیهوتحلیل کرده و بدین صورت به اطلاعات دقیقی را در خصوص ماهیت کسبوکار به کاربران در قالب گزارشها، خلاصهها، نقشهها و نمودارها ارائه کند.
هوش تجاری دادههای خام را به اطلاعات ارزشمند تبدیل میکند
آشنایی با نحوه کار هوش تجاری در کسبوکار
اکنون بهخوبی با تأثیر هوش تجاری در کسبوکار آشنا شدید. قبل از بهوجودآمدن هوش تجاری، کسبوکارها مجبور بودند تا بسیاری از تحلیلهای خودشان را بهصورت دستی انجام دهند. اما امروزه ابزارهای هوش تجاری بسیار زیادی وجود دارد که فرایندها را بهصورت خودکار طی کرده و در زمان و انرژی شرکتها، صرفهجویی میکنند.
حال زمان آن رسیده است تا نحوه کار و مراحل استفاده از هوش تجاری در کسبوکار را در اختیار شما قرار دهیم. هوش تجاری دارای چهار مرحله کلیدی است تا دادههای خام را به اطلاعات و دانش قابلدرک برای همه افراد سازمان تبدیل کند. سه مرحله اول، جمعآوری دادهها، تجزیهوتحلیل و تجسم، زمینه را برای مرحله نهایی، یعنی تصمیمگیری فراهم میکنند.
قبل از بهوجودآمدن هوش تجاری، کسبوکارها مجبور بودند تا بسیاری از تحلیلهای خودشان را بهصورت دستی انجام دهند. اما امروزه ابزارهای هوش تجاری بسیار زیادی وجود دارد که فرایندها را بهصورت خودکار طی کرده و در زمان و انرژی شرکتها، صرفهجویی میکنند.
- مرحله اول: جمعآوری و تبدیل دادهها از چندین منبع
در مرحله اول به کمک ابزارهای گوناگونی که هوش تجاری در اختیار کاربران قرار میدهد، میتوان انواع مختلف دادههای ساختار پیدا کرده و بدون ساختار مشخص را جمعآوری کرد. از مهمترین روشهای جمعآوری این دادهها نیز میتوان به روش استخراج دادهها، تبدیل آنها و همچنین بارگذاری یا ELT اشاره کرد.
بعد از آن این دادهها قبل از این که در یک مکان و یا بانک اطلاعاتی ذخیره شود، تبدیل و بازسازی خواهد شد. به همین دلیل برنامههای مختلف کاربردی میتوانند بهراحتی آنها را بهعنوان مجموعهای از دادههای جامع، تجزیه و تجلیل و جستجو کنند.
جمعآوری دادهها در هوش تجاری یکی از مهمترین مراحل است
- مرحله دوم: دادهکاوی یا کشف دادهها
منظور از دادهکاوی تجزیه و تجلیل سریع دادهها برای مشخصکردن الگوها و همچنین حذف دادههای پرت و غیرضروری است. پس از آن میتوان دید درستی از وضعیت فعلی کسبوکار فراهم کرد و به کمک دادههای بهدستآمده، برنامهریزیهای آینده را انجام داد.
بهصورت کلی اغلب ابزار هوش تجاری در کسبوکار از انواع مختلفی از مدلسازی و تحلیل دادهها استفاده میکنند. این مدلها عبارتاند از: روش اکتشافی، توصیفی، آماری و پیشبینی. پس از آن است که میتوان دادهها را برای بررسی بیشتر موردمطالعه قرار داد، روندها را پیشبینی کرد و توصیههایی برای بهبود شرایط کسبوکارها، ارائه کرد.
- ارائه دادههای یافته شده
کاربرد هوش تجاری در کسبوکار این است که میتواند به کمک دادههای بهدستآمده، مسیر مشخصی را در آینده برای شرکت و کسبوکار روشن کرد. اما اگر میخواهید بهخوبی این مسیر برای شما شفاف و روشن باشد، زمان آن رسیده است تا دادهها را برای درک بهتر و شفافتر، ارائه کنید. روشهای مختلف گزارشدهی شامل داشبورد داده اهی تعاملی، نمودارها، نقشهها و … هستند که میتوانند به کاربران کمک کنند و به آنها نشان دهند که در حال حاضر در چه وضعیتی به سر میبرند.
اتخاذ تصمیمات مهم باتکیهبر دادههای هوش تجاری
- انجام اقدامات لازم با تکیه بر دادهها
اکنون که به کمک هوش تجاری در کسبوکار به اطلاعات مفید و قابل استنادی دست پیدا کردهاید، زمان آن میرسد تا هرچه سریعتر دست به عمل زده و از این دادهها، نهایت استفاده را ببرید. به کمک هوش تجاری میتوانید استراتژیهای بلندمدت و تصمیمات مهمی را اتخاذ کرده و تمامی ناکارآمدیها را از بین برده و با انجام تغییرات مهم، مشکلات خود را برطرف کنید. بدین صورت میتوانید در کمترین زمان ممکن به موفقیت و سوددهی برسید.
هوش تجاری باعث سودآوری و موفقیت کسبوکارها خواهد شد
دلایل مهم برای داشتن یک سیستم هوش تجاری در کسبوکار
اگر تا بدین جا هنوز متقاعد نشدهاید که تأثیر هوش تجاری در کسبوکار تا چه اندازه اهمیت دارد، اجازه دهید تا به مهمترین دلایل استفاده از هوش تجاری در بیزینسها و کسبوکارها اشاره کنیم.
- توانایی بهدستآوردن بینش مشتریان
شما به کمک هوش تجاری و تجزیه و تجلیل الگوهای خرید، میتوانید مشتریان خودتان را بهتر درک کنید. برای مثال با مشخصکردن محصولاتی که مشتریان میخرند، زمان خرید، تعداد دفعات خرید میتوانید مشتریان خودتان را دستهبندی کرده و به آنها پیشنهادهای قابلتوجهتری را ارائه کنید. با ارائه پیشنهادهای سفارشی محصول و یا یادآوری سفارشی و … میتوانید خودتان را در یک موقعیت برد – برد قرار دهید.
- بهبود دید عملیاتی
یکی دیگر از مزایای هوش تجاری این است که سازمانها میتوانند به یک دید عملیاتی بسیار بهتری دست پیدا کنند. شما میتوانید بهسادگی کنترل بهتری بر فرایندهای تجاری خود داشته باشید، هرگونه خطایی را دراسرعوقت از بین ببرید و بر روی نقاط قوت خودتان تمرکز کنید. بدین صورت با ارائه خدمات هرچه بهتر و کاربردیتر میتوانید به کسبوکار خودتان کمک کنید.
- دریافت بینش عملی
مهمترین نکته در هنگام اتخاذ هر تصمیم تجاری، داشتن اطلاعات کافی و قابلاتکا برای اخذ آن تصمیم است. به روش هوش تجاری در کسبوکار میتوانید دادههای مختلف را جمعآوری کرده و باتکیهبر آمار و اطلاعات معتبر، تصمیمات مهم را نهتنها بر روی احساسات، اتخاذ کنید.
- بهبود کارایی در سازمان
وجود یک سیستم هوش تجاری مناسب بهصورت قابلملاحظهای میتواند کارایی کل سازمان را بهبود بخشید و تأثیر مثبتی را بر روی درآمد کل سازمان بگذارد. شما با در دسترس قراردادن دادههای معنادار در میان تیمهای مختلف سازمانی خود، میتوانید زمان انتظار برای درخواستهای گزارش را کاهش داده و بهرهوری همه تیمهای شرکت را بالا ببرید.
نتیجهگیری
با استفاده از هوش تجاری در کسبوکار میتوان اطلاعات خام مختلف را دریافت کرده و بعد از تجزیهوتحلیل و بررسی آنها، استراتژی سازمان و کسبوکار را برای موفقیت هرچه بیشتر در آینده اتخاذ کرد. بدون شک استفاده از سیستم هوش تجاری میتواند مزایای بسیار زیادی با خود به همراه داشته باشید. ما در این مقاله در خصوص هوش تجاری، چرایی استفاده از آن و مهمترین مراحل پیادهسازی هوش تجاری در انواع کسبوکارها صحبت کردیم.