Maintenance چیست؟
Maintenance که امروزه با نام نگهداری فنی نیز شناخته میشود به مجموعهای از فرایندها و متدها اشاره دارد که هدف آنها تضمین عملکرد مداوم و کارآمد ماشینآلات، تجهیزات و سایر انواع داراییهاست که معمولا در دنیای تجارت مورداستفاده قرار میگیرند. نگهداری موثر از این تجهیزات و سیستمها میتواند به میزان زیادی روی عملکرد و طول عمر آنها تاثیرگذار بوده و باعث بهبود شرایط کسبوکار و تجارت شما شود.
در ادامه قصد داریم کمی بیشتر درباره این مفهوم صحبت کرده و اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
انواع روشهایی که در Maintenance مورداستفاده قرار میگیرند
امروزه انواع مختلفی از Maintenance وجود دارد که هریک از آنها دارای ویژگیهای مخصوص به خود هستند. هریک از این روشها و متدها برای سناریوهای خاص طراحی شدهاند. آشنایی با تفاوتهایی که میان این روشها وجود دارد میتواند به افراد کمک کند تا متوجه شوند که بر اساس هدفی که دارند کدام روش میتواند گزینه مناسبتری برای آنها باشد.
نگهداری روتین
این روش که به آن نگهداری پیشگیرانه نیز گفته میشود بر اساس یک زمانبندی ثابت انجام میشود. نگهداری روتین معمولا شامل بازرسی، تمیزکردن، تعویض و بررسی بخشهای مختلف تجهیزات و سیستمها به شمار میآید. هدف از این نوع نگهداری معمولا جلوگیری از تاثیرگذاری بر اهداف و بهرهوری سیستم است که معمولا در آخر هفتهها صورت میگیرد.
بهطورکلی دو هدف را میتوان بر این روش در نظر گرفت. هدف اول برای شناسایی مسائل موجود و برطرفکردن آنها دراسرعوقت است. هدف دوم نیز مراقبتهای مداوم از سیستم بهمنظور جلوگیری از واقعی شدن مشکلات احتمالی است.
نگهداری برنامهریزی شده
برخلاف نگهداری روتین که ممکن است بهصورت هفتگی یا ماهیانه بررسیها انجام شود در این روش طبق یک برنامهریزی قبلی ممکن است یک یا دو بار در سال این بررسیها صورت گیرند. دلیل این موضوع این است که نگهداری برنامهریزی شده معمولا هزینه زیادی را به همراه دارد و اغلب به خدمات یک متخصص نیازمند است.
نگهداری اصلاحی
اگر در طول نگهداری روتین علائمی مبنی بر وجود مشکل یا آسیبدیدگی در یک یا چند بخش از سیستم وجود داشته باشد شما نیازمند نگهداری اصلاحی خواهید بود. در این روش نگهداری تعمیرات و تعویضهای موردنیاز در بخشهای مختلف سیستم صورت میگیرد تا سیستم از نظر عملکردی مشکلی را تجربه نکند.
نگهداری قابل پیشبینی
این روش روی تکنیکهایی برای تعیین برنامه مناسب برای نگهداری برنامهریزی شده و اصلاحی تمرکز دارد.
مزایای مهم Maintenance
Maintenance چه مزایایی در سیستمها دارد؟
Maintenance در سیستمهای مختلف میتواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش طول عمر داراییها: یکی از رایجترین دلایلی که کسبوکارها باید با استفاده از متدهای نگهداری خود را به زحمت بیندازند به حداکثر رساندن طول عمر داراییها است. داشتن صبر و حوصله برای بررسی منظم، تعمیر و بازرسیهای موردنیاز سیستم میتواند از خرابشدن سریع آنها جلوگیری کرده و طول عمر آنها را افزایش دهد.
- بهینهسازی عملکرد داراییها: درصورتیکه در یک سیستم از یک دارایی بهخوبی نگهداری شود میتواند بهترین عملکرد را به شما ارائه دهد. همین عامل نیز میتواند به طور مستقیم روی نرخ بازگشت سرمایه کسبوکارها تاثیرگذار باشد.
- نگهداری مناسب میتواند از خرابیهای پیشبینی نشده به میزان زیادی جلوگیری کند: این مسئله نیز میتواند هزینههای شما را به میزان زیادی کاهش داده و همینطور از نارضایتی مشتریان نیز جلوگیری کند.
- با نگهداری درست از داراییها شما میتوانید هزینههای کسبوکار را کاهش دهید: خرابیهای پیدرپی که در یک سیستم به وجود میآیند معمولا هزینه زیادی را به همراه خواهند داشت. با نگهداری درست از داراییهای یک سیستم شما میتوانید این هزینهها را به حداقل برسانید.
نکات منفی Maintenance
Maintenance چه نکات منفی برای کسبوکارها خواهد داشت؟
اگرچه شیوههای مختلف Maintenance در اغلب مواقع سودمند هستند اما نکته اصلی این است که اجرای آنها هنوز هم هزینههایی را برای شما خواهد داشت. برای کسبوکارها این نکته بسیار مهم است که بدانند دقیقا چه زمانی باید فعالیتهای مربوط به نگهداری را انجام دهند تا از هزینههای بیموردی که در این حوزه وجود دارد جلوگیری کنند.
نگهداری از داراییهای یک سیستم و کسبوکار در اغلب مواقع نیازمند این است که داراییها به طور کامل تعطیل شوند و برای مدتزمان مشخصی غیرفعال باشند. ازدسترفتن بهرهوری در این بازه زمانی میتواند به ضرر مالی و اختلالات احتمالی در عملیات منجر شود؛ بنابراین شما پیش از هر چیز باید اقدامات لازم در این زمینه را انجام دهید و برای این اختلالات آمادگی داشته باشید.
عدم پیروی دقیق از پروتکلهای استاندارد نگهداری از سیستمها و داراییها در یک کسبوکار مانند اطمینان از این که داراییها پیش از تعمیر بهدرستی قطع شدهاند و در طول نگهداری و تعمیر آسیبی به آنها وارد نمیشود میتواند صدمات و آسیبهای جدی و حتی صدمات انسانی و جانی را برای کسبوکارها داشته باشد.
مقایسه Maintenance و تعمیر
Maintenance و تعمیر چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
تعمیرات و نگهداری معمولا با هدفهای یکسانی صورت میگیرند که این هدف حفظ کارآمدی کسبوکار شما است. بااینحال دانستن تفاوتهای اساسی که بین این دو وجود دارد میتواند به میزان زیادی کمککننده بوده و تعیین کند که چه زمانی باید از تکنیکهای تعمیرات و چه زمانی باید از تکنیکهای نگهداری استفاده کنید. اصلیترین هدفی که برای Maintenance تعریف میشود این است که نیاز به تعمیر تجهیزات و داراییها را به حداقل برساند.
در واقع کسبوکارها میتوانند با استفاده از تکنیکهای نگهداری دادههایی را درباره عملکرد و طول عمر داراییهای سیستم خود جمعآوری کنند. بهاینترتیب آنها میتوانند پیشبینی کنند که فرسودگی نهایی که در سیستم به وجود آمده است دقیقا چه زمانی به تعمیر نیاز پیدا خواهد کرد و چه زمانی باید از تکنیکهای نگهداری برای آنها استفاده شود.
حتی با بهترین برنامهریزی برای نگهداری از سیستم و داراییها باز هم امکان خرابی غیرمنتظره دستگاهها و سیستمهای یک کسبوکار را هرگز نمیتوان به صفر رساند. زمانی که این اتفاق میافتد کسبوکارها به دنبال این هستند تا سیستم خود را در کوتاهترین زمان دوباره راهاندازی کنند. در چنین شرایطی است که استفاده از تکنیکهای تعمیر میتواند مفید واقع شود.
نتیجهگیری
بهطورکلی Maintenance امروزه بخش عمدهای از دنیای تجارت و کسبوکارها را تشکیل میدهد و برای سیستمهای مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است. کسبوکارها میتوانند از تکنیکهای نگهداری برای بهبود عملکرد سیستمهای خود استفاده کرده و طول عمر تجهیزات و داراییهای خود را نیز به میزان زیادی افزایش دهند.
تکنیکهای نگهداری شامل موارد مختلفی هستند که از جمله آنها میتوان به نگهداری روتین، برنامهریزی شده، اصلاحی و قابل پیشبینی را نام برد.